top of page

FUNKSJONELL MAGE/TARM PROBLEMATIKK

Funksjonelle mage-tarmlidelser som funksjonell dyspepsi, irritabel tarm-syndrom og forstoppelse er lidelser mange er rammet av.

 

En av de mest utbredte plagene i befolkningen er forstoppelse. Forstoppelse vil si at avføringen er hard, treg eller sjelden og skaper problemer, plager og ubehag. Det er likevel viktig å huske på at normalt avføringsmønster varierer fra person til person. Selvom avføring ikke foregår daglig behøver ikke dette være unormalt.

 

Fiberrik kost, nok væske og økt mosjon kan hjelpe fordøyelsen og redusere forstoppelsesplagene dine. Bevegelse og mosjon hjelper til ved å skape bevegelse i fordøyelsessystemet. Det er også viktig med en god pusteteknikk som naturlig går ned i magen. Mange har en uvane med å stramme magen, holde den inne, og "puste i skuldrene". I disse tilfellene er det lurte å senke skuldrene, slappe av i magen, og puste godt ned i magen.

 

Det er også viktig å ikke undertrykke tarmens naturlige tømmingsreflekser. Gå derfor på toalettet når du kjenner behov. Mange ulike strukturer kan ha en innvirkning på mage-tarmfunksjonen, og derfor jobber osteopaten med flere deler av kroppen hos pasienter med forstoppelse eller andre mage-tarm lidelser. 

bottom of page