top of page

Frykt-unngåelsesatferd

Eller det engelske uttrykket "fear-avoidence-behavior". Hva vil det si i sammenheng med muskel- og skjelettplager? Jo, at du aktivt unngår å gjøre visse bevegelser med kroppen som du er redd for at skal fremprovosere smertene dine.


Det høres jo kanskje litt logisk, og til og med kanskje fornuftig ut, å reagere på denne måten? Men egentlig er det kanskje ikke det.


Det som fort skjer ved unngåelsesatferd er at man blir passiv, reservert og beveger kroppen sin unormalt. Det kan dreie seg om endret ganglag, at man bruker den ene siden av kroppen mer enn den andre eller ikke beveger visse deler av kroppen i det hele tatt. Slik endring av det normale bevegelsesmønsteret kan igjen føre til nye plager eller forverring av de opprinnelige plagene. Derfor har vi i klinikken fokus på å avdekke mulig "fear-avoidence-behavior" og hjelpe pasientene med å håndtere dette.


Aktivitet er ofte viktig på veien tilbake til en hverdag uten smerter og plager. Ulike øvelser for å øke styrke og mobilitet, få bedre kroppskontroll og forbedre balansen kan være en god start i behandlingen av smertene og for å redusere unngåelsesatferden.


Et eksempel på en fin øvelse for bevegelighet og styrke:
bottom of page