top of page

Ryggsmerter

Oppdatert: 21. feb. 2019

I løpet av livet vil hele 60 - 80% av oss oppleve plagsomme ryggsmerter. Omtrent 15% av langtidssykemeldingene skyldes rygglidelser. Rygglidelser er dermed den største enkeltdiagnosen for trygdeutbetalinger.


Mange reagerer ved å bli redde og forsiktige når ryggsmertene oppstår. Enkelte bevegelser kan plutselig gi smerte, og man reagerer ved å bli passiv. Men til tross for at ryggen er vond, så er det ikke nødvendigvis noe galt med den, og passivitet vil ikke nødvendigvis gjøre ryggen noe bedre. 80 - 90% av akutte ryggsmerter er det som kalles for "uspesifikke korsryggsmerter", og de aller fleste med ryggsmerter blir bra igjen av seg selv.


Noen ganger tar det likevel lang tid før ryggen blir bedre, og noen kan oppleve god effekt av å få litt hjelp på veien. I tillegg til ulike behandlingstiltak er det også ting du kan gjøre selv. Ofte kan det viktigste med behandlingforløpet være dine egne endringer i hverdagen. Spør deg selv disse spørsmålene, og svar deg selv ærlig:


- Sitter jeg mye i ro?

- Trener jeg nok styrke og kondisjon?

- Har jeg det bra på jobben og privat?

- Stresser jeg for mye?


Hvilke svar får du? De fleste av oss vil nok svare ja på det første spørsmålet og nei på det andre. Derfor får du ofte med deg øvelser du kan gjøre hjemme etter å ha vært på behandling hos oss. Det kan dreie seg om øvelser du kan gjøre i kontortiden for å bryte det stillesittende og statiske mønsteret, eller styrke-, tøye- og balanseøvelser du kan utføre hjemme eller på treningsenter. Alt etter hvilket behov du har.


Ikke bli sittende i sofaen

Det er kanskje fristende, men gjør ikke nødvendigvis ryggsmertene dine noe bedre. Heller tvert imot. Ryggen vår er skapt for bevegelse. Den består av en rekke ledd, leddbånd og muskler som trenger variasjon. Stillesitting tilfører ikke ryggen hverken variasjon, bevegelse, styrke eller smidighet. Er du redd for å bevege ryggen din og usikker på hvor du skal begynne er det bedre at du søker råd og veiledning enn å bli sittende i ro. Ja, det kan hende det gjør vondt, men nei, det er ikke nødvendigvis farlig.

En gåtur er også trening!

Det behøver ikke være så avansert og vanskelig å redusere stillesittingen. Gå en tur! Det er trening det også. Enten kan du ta en rolig tur i nabolaget eller i skogen, eller du kan gå en rask tur hvor du til og med blir svett og litt andpusten. Det er du selv som setter begrensningene for hvor mye eller lite trening en tur i skogen kan innebære. Har du for eksempel tenkt på at neste gang du passerer en benk eller stubbe kan du bruke den til å trene litt styrke, som:


- Push-ups

- Triceps dips

- Bulgarsk utfall


Prøv det neste gang du går tur!


Ønsker dy flere tips? Les mer her.

bottom of page