top of page

RYGGSMERTER

I løpet av livet vil 60-80% av befolkningen oppleve å få vondt i ryggen. Hos 80-90% er årsaken det som kalles uspesifikke korsryggsmerter, 5-10% skyldes skade eller irritasjon av nerverot, ca 1% skyldes mulige alvorlige årsaker. Det vanligste er med andre ord at ryggsmertene er helt ufarlige, og ofte forsvinner de også av seg selv. 

 

Prolaps er noe mange har hørt om som en årsak til vondt i ryggen. Selvom det kan være tilfelle kan man også ha en prolaps i ryggen uten at man merker noe smerte. Uansett om prolapsen forårsaker smerter eller ikke, så reparerer som regel kroppen denne selv i løpet av 4-16 uker. De vedvarende smertene man eventuelt har i etterkant av en prolaps kan ofte skyldes at området i ryggen har blitt mer sensitivt, man kjenner mer etter, tar hensyn og har kanskje fått litt stiv muskulatur i tillegg.

 

Et godt tips til deg som ønsker å redusere dine ryggsmerter er økt fysisk aktivitet og daglig bevegelse. "Motion is lotion". Ryggen vår er skapt for bevegelse og variasjon. Mye stillesitting og statisk arbeid er noen av tingene som kan føre til vondt i ryggen. Finn en aktivitet du trives med og utfør denne jevnlig, ta hyppige aktivitetspauser ved kontorjobben og varier sittestillingene.

 

Dersom du ikke oppnår den smertereduksjonen du ønsker med egne tiltak, kan osteopaten hjelpe deg på veien i form av osteopatisk behandling, samt tips og råd rundt trening, daglig aktivitet, uttøyning og hjemmeøvelser. 

bottom of page